Çabuk Mahallesi’nde 1.Cadde’nin güneyinde yer alan cami, önce yüksek ve silindirik minaresiyle algılanır. Tarihleri kesin olarak bilinmeyen ve “Şeyh” isimleri ile anılan yapıları, Tekke-Zaviye Yapılarının yaygınlaştığı 15. yüzyıla yani Akkoyunlu dönemine tarihlendirebiliriz.
Tarihi hakkında kesinbir bilgiye ulaşamadığımız yapı, 16. yüzyıl Osmanlı kayıtlarında mescit olarak geçer. Ancak girişin güneyinde kalan kısmın bir zikir yeri olabileceği ihtimali yapının zaviyeden mescide ve sonra da camiye çevrilmiş olabileceğini gösteriyor.
Caminin içindeki türbe Hz. Muhammed’e ulaklık eden Abdullah bin Enes el Cüheyni’ye aittir. Söylenceye göre haber ulaştırmakta o kadar hızlıdır ki bir süre sonra adı kendi gibi “çabuk olur. Caminin ana mekanı düzensiz olarak gelişmiş, enine uzun beşik tonozlu sahından oluşur. Avlunun kuzeyindeki eyvan abdest yeri olarak kullanılıyor. Kapısındaki kitabede yapının 1843’te onarım gördüğü yazılıdır.
Yapının minaresindeki kitabede: minarenin Hacı İzzi Çeçan tarafından 1969 yılında yaptırıldığı yazılıdır. Caminin kuzey tarafına, sokaktan ayrı bir kapısı olan ve kadınların kullanabileceği betonarme bir ek yapılmıştır.